Den här sommaren som den blev

Igår var det varmt, nästan för varmt, när det var sol, alldeles för kallt när det var skugga. Jag och Mathilda låg på ryggen på bryggan vid ån för att göra den vindexponerade ytan så liten som möjligt.
Sedan fikade jag med mamma, med sol i ögonen och svettfläckar på ryggen. Hon funderade över åldrande, jag doppade kanelbullebitar i min havrelatte. Sedan köpte vi löviktste, tre olika sorter. En av dem dricker jag just nu, ur en blekorange mugg med tolvcentimetersdiameter. Det har dragit alldeles för länge men har fortfarande inte blivit beskt.
Sedan drog mitt bryggsällskap till Grekland, och mitt fikasällskap till Spanien. Själv jobbar jag mest, i en lokal med dålig luftkonditionering men med fantastiskt kaffe. Folk sitter med uppknäppta kjortor på uteserveringen och dricker öl, jag står svartklädd inomhus och tar betalt för densamma. 
 
Det är sommar.

Ingenstans

S-tangenten på mitt tangentbord har slutat fungera. Ett litet dammkorn, kanske, som har fastnat där under, som gör att varje s-bokstav kräver sisådär tio s-klick. Därför går jag in på yr, när jag ska kolla väder. Aldrig smhi.

Utanför är det sol. Yr lovar mer sol. Jag drar ned mina persienner, för annars ser jag inte vad det står på datorskärmen. Jag håller utkik efter moln, stora moln, som kan göra mitt val att sitta inomhus denna julidag rimligt. Men himlen är klarblå, både utanför och på yr. Jag önskar att prognosen kunde vara mulen, önskar mig en inomhustillvaro av sollängtan. Då skulle jag inte behöva dra ned persiennerna.

På morgonen tassar jag ut i trädgården, barfota, plockar smultron till min frukostyoghurt och koriander till min frukostmacka. Jag äter lunchsallad med pinnar på altangolvet. Jag somnar runt Ella, i hennes randiga skjorta. Jag vaknar innan alarmet. Jag cyklar till jobbet och jag cyklar hem. Jag skrattar åt Märtha, när hon säger någonting roligt. Jag åker bil ensam och sjunger högt till mina bästa låtar, anpassar hastigheten efter musikrytmen.Jag ser nog harmonisk ut. Men jag är aldrig där, och när jag är där vill jag vara någon annanstans. Sen vill jag tillbaka. Jag är allting men aldrig tillräckligt. Och jag kan inte riktigt andas.

Jag går ut på altanen ändå, för det är ju sol trots allt. Den kan man inte ta för given, vad yr än säger. Jag har ju inte ens dubbelkollat med smhi. Men precis just då går den i moln, solen. Ett litet ett, och det blir snart sol igen. Men där borta är ett större.

Och jag kan inte riktigt andas.

Barcelonainspirerad

I början av juli hängde jag fyra dygn i Barcelona, i Hedvig och Victorias föräldrars lägenhet.Där samlade jag på fräknar och matinspiration, på stranden och på trånga tapastorg bland fiolmän och rosförsäljare. Jag har sedan försökt återskapa en del av rätterna hemma, med varierande resultat, med de friterade champinjonerna som den stora fullträffen. Jag och mamma stirrade på varandra efter att ha tagit första tuggan och ba Är Detta Av Denna Värld???????(?????) Har för mig att jag gjorde ungefär så här:
 
1 paket färska champinjoner
 
1 dl mjöl
1dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
Salt
1 dl vatten
 
Ströbröd
Vitlökspulver
 
Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt med vatten till en kladdig gegga, doppa champinjonerna och rulla dem sedan i en blandning av ströbröd och vitlökspulver. Stek i maassa olja (jag körde på rapsolja) på medelhög temperatur tills de fått mycket färg. Testa också att variera ströbrödsblandningen med olika smaksättningar!
Dippade ungsrostade morotsmynt i hummus gjorde vi också.
Och marinerade oliver i någon timme i kylskåp i en nästan slätmixad blandning av en burk kapris, en kruka basilika, vinäger, olivolja och svartpeppar.
Å så en sallad med gröna linser och ungsrostad tomat, vit- och rödlök med mera med mera.
Bra grej, det där med tapas. Bra mat om man ska laga tillsammans ett gäng, så alla kan ansvara över en rätt var. Obs obs glöm ej champinjonerna.