Att byta vardag

Förändringar skaver alltid litegrann. Människan är en bekväm varelse, och det kan krävas en del att slita sig fri från någonting som är tryggt och förutsägbart. Ofta är det befintliga det behagliga, är det okända det otäcka.

Samtidigt,

är det svårt att se ordentligt, när man befinner sig mitt i.
är det svårt att jämföra, när man alltid sett samma.

Och människan är så bra på att längta, till framtiden och till dåtiden. På att romantisera. Därför tror jag på att byta vardag lite då och då, för att inse vad som är värt att sakna och vad som är viktigt att uppskatta. Jag tror på att åka till Kenya och Kanada, och jag tror på att komma tillbaka och se allting man varit tvungen att klara sig utan i ett rosenrosa skimmer.

För jag har ett skräckscenario i mitt huvud. Att man är fast på ett jobb man inte tycker om, med den guldglittrande pensionen långt där borta som enda motivation för att avverka veckorna. Varje dag är ett hinder och man skulle ha gett upp för länge sedan om det inte vore för att avståndet till målet sakta krymper. Men. När man väl når det guldglittrande, det åtråvärda, blanka, märker man att glittret syns mindre på nära håll. Och man vänder sig om över axeln, ser alla år av slit man kämpat sig igenom.

År som nu har börjat glittra.

Förändringar skaver alltid litegrann. Det är som ett par nya jeans, som först knappt går att få på sig och som sitter åt på fel ställen. Som helst väljs bort på morgonen till förmån för de gamla jeansen som formats efter varenda liten muskel och fettvalk. Men om man envist drar på sig de nya några morgonar i rad, envist drar upp dragkedjan. Då börjar de forma sig.

Jag ska byta land, sysselsättning och umgänge. Det kommer skava i början, och kanske också i slutet. Förändringar skaver alltid litegrann. Men jag tror att det är viktigt att byta ibland. Så att man inte alltid jagar glittret i fjärran, och missar det man är mitt i. 

Sånt man borde ha gjort

Hallå hallå! Här sitter jag och får mitt hår klippt och läser på om liftar och annat man kommer på att man borde ha gjort när man ska åka till Kanada om tio timmar. Det har varit en hektisk vecka och jag har bockat av kompishäng och arbetsdagar så att packandet har blivit lidande. Nu tror jag ändå att jag har fått till ett stycke resväska och två stycke handbagage som ska vara inom de tillåtna mått- och viktramarna, och dessutom har jag fixat Tre Prydliga Plastfickor fyllda med viktiga papper som ska vara till min hjälp under olika skeenden av resan. Jag är inte alls speciellt nervös faktiskt och det gör mig lite nervös. Men åh. Nu kör vi igång detta äventyr.

Packa

Jag är igång. Allt eftersom resväskan fylls på blir urvalet av kläder i garderoben blir mindre och mindre och jag får successivt sänka mina krav när det gäller den egna påklädningen. Därför springer jag omkring i mina neonfärgade kattights och funderar på hur jag ska förhålla mig till denna nya situation, att jag har börjat med packandet en vecka i förväg. Hittills har jag förhållit mig till den genom att skriva en lång lista på allt jag måste göra, och sedan suttit och stirrat på listan. Men ändå. Det blir mer verkligt alltihopa, när jag packar ned sådant som ska packas upp på andra sidan atlanten.