Alyssa 21

I torsdags fyllde hon 21, min Alyssa, en omständighet som uppmärksammades hemma i lägenhet 2312. Och jag blev liksom tvungen att ta några steg tillbaka och bara ta in. Att just hon hamnade i samma lägenhet som jag. Eller ja, att jag hamnade i samma lägenhet som hon. Hon var en av dem som engagerade sig, kollade upp boende och skickade ut mail. Jag var en av dem som gled med.
 
Alyssa. Hon som är min bästa danspartner. Hon som ibland lyckas undvika att bränna pannkakorna hon steker åt mig. Hon som på något sätt, hur jävligt utgångsläget än är, alltid alltid gör mig glad.

Lately

När jag senast hörde av mig här var jag deppig. Men så kom jag på att jag hade en roséflaska i kylen och en Linnea en trappa upp.
Och så kändes det plötsligt helt otänkbart att jag bara några minuter tidigare hade haft slut på livslust, när vi satt där på balkongen i den kanadensiska vårsolen och pratade om viktigt och oviktigt. Och någonstans höjdes volymen på min högtalare och det hela mynnade ut i en intensiv danssession till Linneas 70-talslåtar, som sedan fortsatte vidare ut på ett annat dansgolv.
Och några sådana kvällar har det blivit, med mycket dans och lite sömn. Jag har jobbat med gårdagsögonbryn och sett fab ut på utsidan men varit ofab på insidan, och hållt mig vaken endast tack vare Jacob som har en härlig vana i att komma förbi med kaffe.
En annan sak som har hänt är att Alyssas föräldrar har kommit på besök, och alltså jag vet inte vad det är men jag älskar att hänga med föräldrar. En kväll bjöd de på middag, inklusive portvin och hela faderullan. Idag skulle Ian ta med fadern på några park laps och jag väntar spänt på att han ska komma hem med updates.
Har hängt en hel del med dessa också, och börjat inse hur tomt det kommer kännas när de inte längre är ett stående inslag i ens vardag. Fint folk.
Igår hade vi jug night med alla lifties. Vet inte om jag har förklarat begreppet tidigare men en jug night går alltså ut på att alla som har gjort bort sig på jobbet, till exempel genom att svära över radion eller dricka öl arbetsklädd, måste köpa en kanna öl, en jug, att bjuda på. Och sedan får man se varthän kvällen beger sig. Igår ägde vår jug night rum utomhus och ackompanjerades av en brasa. Vår chef hade sett till att det fanns vegokorv och det var en fin kväll.
 
Idag däremot har jag varit ledig och hängt i sängen, kollat Netflix och torkat snor. Det blir liksom så att när någon blir sjuk blir alla sjuka, men eftersom jag ändå inte kan åka skidor gör det inte så mycket. Nu kan jag göra samma sak som jag ändå skulle ha gjort om jag var frisk, men med lite bättre samvete. Ändå så är det så att det är på de lediga dagarna som livet blir jobbigt, när alla andra drar ut och åker skidor och jag tänker på hur jävla gärna jag också skulle vilja göra det. Jag börjar mer och mer seriöst fundera på att göra en till säsong, för jag känner mig ju liksom inte riktigt färdig. Vi får se vad som händer. Först ska jag i alla fall kila ned till Linnea och bli uppmuntrad, för det brukar ju funka. Puss.

Om att låtsasleva

Den här säsongen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade tänkt att jag skulle bli en grym skidåkare. Grym i puder, grym i parken. En kanske inte grym men i alla fall hyfsad snowboardåkare. Därför tog jag varje tillfälle att åka, första bussen upp och sista bussen hem. Några luncher, de halvtimmeslånga, med fingrar utan vantar och känsel med min mattermos i liften. Två liftar upp kunde man hinna, och snälla gud inget stopp, sedan snabbt ned och nästan nästan hinna få av pjäxorna innan lunchens slut. Jag är en sån som går in för saker.Min första månad här var bland det bästa jag varit med om, i ett moln av konstant eufori och adrenalin, men efter det har det varit stolpe ut. Och jag har insett, mitt i allt, att det är så fruktansvärt kul att åka skidor. Så fruktansvärt fruktansvärt kul. Och jag tänkte, innan jag kom hit, att det skulle bli en säsong och inte mer. Men den här säsongen blev ju inte riktigt som jag hade tänkt mig, så jag har börjat tänka om litegrann.Livet här är kravlöst, lustfyllt. Du kan ägna dina jobbdagar åt någonting meningslöst och se till att de är precis tillräckligt många för att överleva, sedan ägna resten av tiden åt att leva. Produktivitet mäts i åk istället för i avbockade möten och det finns ingeningenting du måste göra. Ett låtsasliv, en fristad, där det är norm snarare än inte okej att komma till jobbet innan du har nyktrat till, där livet går ut på att bara ha det bra.

Det är ett fint liv vi lever. Vi har kul, och det räcker. Måste jag sluta ha kul?

Samtidigt vet jag inte hur länge jag kan leva detta låtsasliv utan att till slut börja tro att det är på riktigt. För det är det ju inte. Skidresorter finns inte för alla, de finns för de rika. En liten liten andel av världens befolkning har råd att unna sig en sådan lyx, den andelen som redan har allting annat, och att för en skitlön se till att de får ännu mer än de redan har är inte det jag vill ägna mitt liv åt. Dessutom är det en väldigt heterogen grupp av människor jag befinner mig i här. Det är väldigt vitt, och det finns betydligt viktigare saker att arbeta för än att utöka vita människors privilegier ytterligare.Så jag är kluven. Den här säsongen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, och frågan är om jag ska börja göra något viktigt och meningsfullt eller bara stanna i låtsasvärlden och utnyttja alla mina oförtjänta privilegier. Det vore ju faktiskt rätt trevligt.