Elsa Herlitz - Torkade gula ärtor

Torkade gula ärtor

Det har blivit en basvara, en som alltid finns hemma. Ett halvkilo kostar i Trysil 6,90 kronor, och det är detta som fått mig att djupdyka i den gula ärtans många användningsområden. Här är tre av dem: 
 
1. Falafel. Det går utmärkt att använda gula ärtor som falafelbas. De ska blötläggas över natten, sedan mixas och blandas med lök och vitlök. Här har jag experimenterat med olika beståndsdelar, till exempel går kryddningen att variera i all oändlighet. Ofta har jag i jordnötssmör, istället för tahini som är svajndyrt/icke-existerande i Trysil. I exemplet ovan har jag haft i kikärtor och grönkål också. Sen forma till biffar och stek i maassa olja. De blötlagda ärtorna håller ihop rätt bra, och även om smeten är svårhanterlig brukar de fixera sig om man ba klickar ut biffarna i stekpannan och sedan låter bli dem tills det är vändningsdags.   
2. Daal. (Eller asså. Hur ska detta ord egentligen stavas? Hur många a:n? Något h?) Här ska i alla fall ärtorna (typ 4 dl) kokas i (typ 8 dl) vatten i fem minuter och sedan stå till sig i ytterligare 2-3 timmar. Sedan får man ha i lite mer vatten, lite salt och gurkmeja och koka upp igen. Sådär får de koka tills ärtorna har fått en bra konsistens (ca 20 min). I en annan panna steker man under tiden rödlök i spiskummin, för att sedan tillsätta till ärtorna tillsammans med en förpackning kokosmjölk, garam masala, curry och fryst spenat. Kanel brukar jag ha också. Sedan ät med ris. Mums. 
3. Fava. Detta är mitt bästa bästa mackpålägg för att det är gott billigt och räcker föralltid. Och jag har inte lyckats tröttna än. Jag brukar blötlägga ett halvt paket ärtor (250g) över natten. Morgonen därpå fräser jag en lök (gul eller röd) och så många vitlöksklyftor som under dagen i fråga känns rimligt i olja. När de fått fräsa ett tag tillsätter jag de avrunna ärtorna och en halvliter vatten. Sedan får det koka i sisådär en 40 minuter. Då är det dags att mixa ihop allting och smaka av med salt, peppar och citronjuice. Nu när jag bor själv brukar jag frysa in hälften, fast allra godast är det ju såklart helt nygjort.
lydde

ååh så bra tips !!