Kategorier

Arkiv

Om mig

Elsa. 20. Tog studenten från Svenska skolan i Nairobi och hamnade på en skidresort i Klippiga bergen som ett resultat av framtidsångest och brist på bättre saker att göra. Försöker här lära mig att åka skidor, översätta min personlighet till engelska och lägga mindre pengar på varm choklad och mer pengar på hyra. Bloggens främsta målgrupp är min mormor och mitt framtida jag. Välkommen du med.

Två faktum:

Jag älskar kläder.
Klädindustrin är en hemsk blodig fruktansvärd industri.

Det senare har jag väl egentligen alltid vetat men jag insåg inte riktigt vidden av det fruktansvärda förrän i höstas då jag såg dokumentären The True Cost. Om du ej har sett den, se den. En brutal verklighetsskildring som finns på Netflix där frustrerade utrop och kräkningskänslor utlovas.

Det finns en motsättning mellan mina två faktum. Min lösning har varit att köpa alla mina kläder, förutom underkläder, second hand. Att lämna in gammalt och köpa någon annans gamla känns mer hållbart ur alla aspekter, och dessutom går ofta second hand-butikers inkomster till verksamheter som stödjer de allra mest utsatta. Konsumtionen kan således bidra till något bra istället för någonting väldigt dåligt.

Lite av mitt som tidigare var någon annans

För vi kan ju inte fortsätta så här. Lägre priser här betyder lägre lön någon annanstans och den t-shirten du har på dig just nu kan någon ha dött för. Och jag blir bara så spyfärdig och gråtig när jag tänker på att det vi uppmuntras och uppmanas till är någonting som dödar.

Utan att vi ens reflekterar över det.